Slavíme 13 let !

9. května 2019 a přesně v 16:43 to bylo13 let, kdy z vytvrzovací pece vyjela první izolace, Classic 044 ve 100mm tloušťce.
13 let, kdy jsme uvedli do komerčního provozu náš nový výrobní závod.
Ušli jsme společně velký kus cesty a těch 13 let společné práce rozhodně stojí za připomenutí. Příběh naší společnosti je velmi úspěšný a nemám tím na mysli jen schopnost party zhruba 150 lidí vydělávat pro majitele a pro sebe balík peněz, být 13 let „ve vatě“. Náš business model je svojí podstatou totiž zcela mimořádný ve dvou rovinách:
- Ze skelného odpadu vytváříme velmi žádaný výrobek, který lidem přináší tepelný a akustický komfort. Díky nižším účtům za energie činíme naše zákazníky bohatšími a nespotřebovaná energie nezatěžuje životní prostředí. Pomáháme také podporovat recyklační proces.
- Prodáváme vzduch. Čím více vzduchu zachytí šikovní lidé ve výrobě ve struktuře skelného vlákna rohože izolace, tím má vyšší tepelně izolační výkon. A za více vzduchu nám zákazníci paradoxně více zaplatí. Jsme prodavači vzduchu. Kdo má takový business model?
Náš úspěšný příběh tvoří řada milníků, a kdybych měl použít jedno jediné slovo, abych těch 13 let charakterizoval, tak je to „změna“. Žádný rok se neopakoval, každý byl jiný. Těch 13 let tvoří neskutečné množství změn, které jsme v naprosté většině případů úspěšně zpracovali a obrátili ve svou výhodu. Bez ohledu na to, co nebo kdo ke změně dal impulz. Změny v procesech, změny v zařízení a technologiích, změny v produktech a servisu, změny v systémech řízení a IT, změny v kultuře práce, v organizaci a ve firemním prostředí. Změny, které dělal každý sám u sebe, aby všem výzvám, co dnes máme za sebou, dostál a nemusel se sám před sebou stydět. Ti, co za změnami stáli, mají cosi společného – energii a vůli měnit věci k lepšímu, hledání limitů a objevování, že žádné vlastně nejsou. Brát za kliky dveří, které ostatní považují za zamčené, a objevovat, co za těmi dveřmi je pro nás dobrého. Umění se nebát a jít do rizika. Vášeň pro práci. To jsme my.

2006     Dokončili jsme výstavbu závodu, pozvali k nám budoucí pracovníky a vytvořili jsme týmy, které jsme vytrénovali jak na stavbě, tak v ostatních KI provozech. Nastartovali jsme nový závod za 86 mil. €. Za 3 měsíce jsme se dostali na obvyklé parametry ve srovnání s Visé, Cwmbran a St. Helens.

2007     Naučili jsme se vyrábět 180 materiálů (SKU), předbíhali jsme v účinnostech zavedené kolegy ve skupině KIGMW a dostali jsme nálepku „vlajková loď“ KI. Jsme totálně vyprodaní, zásadně zvedáme ceny, vyděláváme brutálně velké peníze prvním dnem od najetí linky. Majitel je nadšený.

2008     Bublina splaskla, spekulanti měli plné sklady izolace, od března do října výroba jede na sníženou tažbu a na půl plynu. Více než 13 000 tun izolace skladem. Už se blížíme téměř k 300 SKU a pro trhy (20 zemí) děláme, na co si vzpomenou. Jako první v KI jsme obhájili před TÜV NORD integrovaný systém řízení.

2009     Ecose technologie pojiva od července. Pomalu končí tlaky zelených a petičníků „Stop Knauf“. Je klid na práci. Neodhadli jsme návrat linky na plný výkon a tak dovážíme přes 3 000 t ze Stupina. Rekordní návštěvy závodu – téměř 1 200 zákazníků přišlo na prohlídku závodu.

2010     Nestíháme, byť je recese, ale díky Ecosu a produktovým inovacím jedeme na plný plyn, všude jsme vidět a zatímco ostatní jen tak přežívají, my zvyšujeme podíl na trhu. Každý nás chce. Je o nás všude slyšet. Už ale také máme 400 SKU a přestavujeme na lince jako diví. Adrenalin. Výkon více než 65 000 t.

2011     Zatímco konkurence trpí přetrvávající recesí, my investujeme 5 mil. € do zvýšení kapacity výroby. Přichází Easy, Expert,  vstup do sítě Obi a Castoramy. Více než 67 000 t výrobků. Na 2 týdny nás odstavil požár v odtahu pece. Kuřáci sázejí ovocný sad a Pavel Kernaševič k tomu zpívá se svým bandem.

2012     Pracujeme na hranici lidských a technologických možností, nestíháme, výroba historicky nejvyšší, a to 73 048 t. Spousta změn a produktových inovací – Naturoll, Fact Plus, již 500 SKU. Management nemá dost času na lidi, a tak jim to někteří zaměstnanci vrátili koncem roku založením odborů. Recyklujeme balíky scrapu. Zavádíme 5um vlákno.

2013     Snížený výkon linky díky 5um vláknu, ale téměř 5 000 000 m3 izolace. Pracujeme bez jediného úrazu, výrazně zlepšujeme kvalitu, trhy jsou ale ospalé. Produktové inovace nesou již 523 aktivních materiálových kódů. 4 102 přestaveb na lince. Ztrácíme zásadní objem v Německu – přebírá to závod Bernburg jako nový člen KI díky akvizici Schwenku.

2014    
Dosahujeme nejvyššího standardu kvality ve skupině. Zavádíme WMS do skladu, přicházíme na trh se značkou Climowool. Nová flotila špičkových VZV. Bernburg a Eskisehir si užívají naší podpory. Sami se školíme v KIPE a obchodujeme na burze s energiemi, kde hedgujeme vynikající ceny. Vzniká Vize 2025 závodu jako výsledek více jak 260 specifických přání  a snů zaměstnanců.

2015    
Máme historicky nejvyšší index účinnosti OEE – 90 %, ale také nejvyšší počet zemí, kam dodáváme – 26, a počet materiálů – 539. Přestavby jsou náročné. Skupina zírá na výkon našich spinerů přes 200 h. 142 tun rozvlákněné skloviny na spiner. Jsme hodně dobří v nákladech díky chytrým nákupům,  účinnosti a stabilitě procesů.

2016    
Trhy jsou stále ospalé, kapacity řídíme dílčími odstávkami linky. Během 6 týdnů investujeme do generálky sklářské vany a linky téměř 300 mil. Kč. Sklářská vana stanovila nový rekord ve skupině KI – 10 600 t výkonu z 1 m2 tavicí plochy. Generálka skladové plochy za 40 mil. Kč a vrtáme 160 m hlubokou studnu, abychom výrazně snížili spotřebu kvalitní a drahé pitné vody.

2017    
Nějaké technické dozvuky po GO stáhly účinnost OEE, tak je zase co zlepšovat. Nové typy fólie, až z toho vidíme hvězdičky. Poptávka nás dostává pod tlak, zvyšujeme tažbu ze 710 na 780 kg a krytí poptávky řešíme dovozem více než 5 000 t ze Stupina. Další skok ve kvalitě a ocenění koncepce Naturoll.

2018
Naučili jsme se vyrábět 4,5 um vlákno a izolaci s výkonem lambda 0,031 pro náročný trh Německa ve třech výrobních kampaních. Ověřili jsme si limity procesu a zařízení na tažbě 850kg. Celý rok pracujeme pod tlakem obchodu, nestíháme vyrábět, třebaže servis ze skladu je podpořen dovozem 7660t izolace ze Stupina. I přes řadu změn v procesech a nastavení dosahujeme historicky nejvyšší účinnosti zařízení OEE ve výši 90% a dodáváme historicky nejvyšší výkon v 5um vlákně 67 326 tun. To vše při historicky nejnižší měrné spotřebě energie 2348 kWh/t. Výrazný růst mezd reagoval na situaci trhu práce a proces vyjednávání o nové kolektivní smlouvě.
Výrazně investujeme do zkapacitnění zařízení v zóně balení. Do 3. MPS stroje a dalšího stohovače bloku a rolí investujeme celkem 75 000 000 Kč. Radost si děláme investicí do modernizace jídelny. Kultura práce CI, oceněná známkou 2,2, přináší rekordních 101 zlepšovacích návrhů a neplánované projekty v úsporách nákladů přinášejí 12 mil. Kč efekt. Produktové inovace a zejména oceňovaný koncept Naturoll, péče o kvalitu, stojí za historicky nejnižší objem reklamací. Poskytli jsme si velmi důležitou zpětnou vazbu jak formou CCC workshopů, tak především průzkumem vnímání společnosti, měřením míry našeho zapojení. To nám pomohlo směrovat aktivity a definovat cíle pro 2019. Jsme i nadále významným partnerem městu a regionu. 1,6 mil. Kč a 172 hodin práce dobrovolníků ze závodu jsme věnovali na podporu komunitních projektů, CSR aktivity. Náročný rok, ale stál za to!

2019 (do začátku května)
Kdy jsme si před sebe nepostavili ambiciózní cíle? Který rok se opakoval? Kdy byla nuda? Roční záměry a cíle před nás staví výkon výrazně nad 70 000 tun a další zlepšování všech možných parametrů (KPI). Začátkem roku jsme si naběhli s provozováním procesu nad jeho limity, takže jsme investovali do změny, která přináší delší dobu její zpracovatelnosti skloviny. Úprava viskozity tak při tažbě 850kg dává potenciál vyrábět perfektní vlákno. Pružné, dlouhé a tenké, podporující občas konfliktní požadavky materiálů dodávaných do dvacítky zemí KIEE regionu. Vnímáme více interakcí a programy na zlepšení komunikace v týmech, zapojení lidí. Pokračujeme v rozšiřování CI stylu práce na další pracoviště závodu. Poskytli jsme si zpětnou vazbu při ročním hodnotícím procesu a vypadá to na další úspěšný rok. Ten bude okořeněn poznatky z digitálního modelu výrobní linky v rámci ambiciózního projektu automatizace a digitalizace výrobní linky jako pilotního projektu ve skupině. První 4 měsíce dávají v OEE, energiích i nákladech pozitivní výhled.  Kvalita výroby a efektivita v nákladech zůstávají výraznou prioritou a konkurenční výhodou našeho závodu, byť si opět dopřáváme slušnou dynamiku růstu mezd. Tým závodu jsme rozšířili o 6 nových kolegů v údržbě, výrobě a logistice. Máme před sebou další výzvy na naší úspěšné cestě „ve vatě“.

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

© 2024 Knauf Insulation. Všechna práva vyhrazena.

Vytvořil WebAp | Webové a grafické studio