Inovační myšlení ale i srdce na správném místě!

Každoroční setkání vedení závodu Knauf Insulation v Krupce se svými zlepšovateli bylo vždy příjemnou společenskou událostí. Covid-19 letošní hodnocení a obvyklou společnou oslavu úspěchu zlepšovatelů poslal do roviny formální komunikace výsledků a osobního předání ocenění nejlepším zlepšovatelům. Je zřejmé, že invence a kreativita zlepšovatelů v krupském závodě KI je proti covid-19 imunní; vytvořili celkem 107 zlepšovacích návrhů s potenciálem úspor nákladů téměř jak 12 mil. Kč ročně. Řada inovací také podporuje zlepšení kultury bezpečné práce a kvality výroby.
Ředitel závodu KI v Krupce Ing. Jan Brázda a manažer trvalého zlepšování Václav Holý, předali cenu za nejlepšího zlepšovatele své kolegyni Katce Koutné a cenu za inovaci s největším ekonomickým přínosem Miroslavu Adámkovi a Davidu Jurčíkovi.
„Jsem za to rád. Nepřestává mě fascinovat, kde se stále rok co rok berou ty desítky výborných nápadů. Problém pro vedení závodu bylo vůbec to množství nápadů nejen vyhodnotit, ale zajistit následnou realizaci přijatých a oceněných nápadů. Kapacity týmů jsou omezené, stejně jako investiční zdroje. Od podání nápadu k jeho realizaci je často nutno udělat ještě hodně práce. Nechceme ale lidi zklamat. Mají nastavený motivační systém k dotahování svých myšlenek do vítězných konců. Když vidíte svůj nápad, že funguje, že přináší benefity, je to ta největší satisfakce a zároveň energie tvořit další inovace. Máme v cílech míru realizace přijatých zlepšováků 50% a v oblasti BOZP 90%. Nestíháme, ale díky za to“ shrnul proces zlepšování v roce 2020 ředitel závodu Jan Brázda.

Za procesem zlepšování v KI jsou desítky hodin věnovaných školení správné praxe, provádění vrstvených auditů na jednotlivých pracovištích, využívání nástrojů Lean a Six Sigma. Jde se do kořenových příčin problémů. Trvalé zlepšování je procesem a stojí na dvou principech – zapojování a delegování. Na jedné straně je odvaha managementu, dát lidem důvěru, svobodu je nechat dělat věci po svém. Vést je jen firemními hodnotami, formulovanou Vizí a strategií. Dávat jim podporu a někdy i ustoupit z cesty. Na druhé straně je připravenost lidí na lince i v údržbě,  převzít s větší mírou svobody v denním rozhodování i větší míru zodpovědnosti. To musí být v harmonii. Práva a povinnosti. Svoboda a zodpovědnost. Systém měření zralosti kultury práce trvalého zlepšování v KI potvrzuje, že to je správná cesta.
 
Co také covid-19 neinfikoval, je dohoda mezi vedením a zlepšovateli, udělaná na samém počátku zlepšovatelských aktivit v závodě KI Krupka. 15% z odměn za zlepšováky, doplněno stejnou sumou vedením společnosti,  je věnováno na společně vybraný charitativní projekt pro někoho, kdo se ocitl nepřízní osudu v nouzi a potřebuje pomoc. Zlepšovatelé na svém online setkání 4. února 2021 z řady možností vybrali podporu domu seniorů s pečovatelskou službou v Krupce, v ulici Hřbitovní, poškozeného požárem. Posílají tam 58 131 Kč.

Postoj zlepšovatelů naplňuje jednu ze 4 firemních hodnot skupiny Knauf, kterou bychom u mezinárodních korporací těžko hledali: „lidskost“. Přejeme seniorům důstojné podmínky v rekonstruovaných bytech a pevné zdraví.
Jan Brázda, ředitel závodu

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

© 2024 Knauf Insulation. Všechna práva vyhrazena.

Vytvořil WebAp | Webové a grafické studio